BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Articole

Linux in scoli

Linuxul reprezintă de foarte mult timp una din alternativele gratuite ale sistemului de operare Windows... Mai mult

Microsoft isi anunta suportul pentru Linux

Printr-un contract ce face referire la brevete, Microsoft si Novell se angajeaza sa nu se dea in judecata din cauza anumitor brevete software... Mai mult

parlamentarii romani refuza proiectul olpc

Cred că este vorba
în primul rând de interese la
Ministerul Comunicaţiilor. Iar faptul ca ministrul a promis companiilor
INTEL şi Microsoft... Mai mult

starea gaming-ului din linux la ora actuala

Bine, bine – dar ce se întâmplă cu noi, utilizatorii Linux? Cei cu Windows dispun de 90% din titlurile
apărute pe piaţa comercială a gaming-ului, nici OS X nu stă rău laacest capitol, dar cum rămâne cu
noi?... Mai mult

Tehnologiile mobile nu sunt un pericol pentru sanatate

Telefoanele mobile, sistemele de inchidere centralizata ale autoturismelor,solutiile de acces radio de tip Wi-Fi, antenele de emisie ale statiilor de radio...Mai mult

 

emulatorul wine

Una din problemele principale pentru care utilizatorii de windows nu pot sa isi mute toata activitatea pe Linux este faptul ca fie s-au familiarizat cu anumite programe, fie acele programe nu au echivalent in Linux (lucru mai rar) sau nu se pot juca.

wine logo

Codewavers( www.codewavers.com) a reusit sa rezolve unele aspecte ale acestei probleme, creand programul wine.

Wine (Windows Emulator) reuseste sa ruleze cu succes o serie de programe de windows. Nu va asteptati sa ruleze la fel de repede ca in Windows si nu va asteptati ca orice aplicatie sa ruleze.

.

Wine isi creaza in directorul home al fiecarui utilizator un director numit .wine. Aici veti gasi directorul windows care contine principalele dll-uri si registri. De asemenea, acest director se va numi c:\ pentru programele pe care le veti rula prin wine.

Configurarea wine se face destul de simplu. Exista utilitarul wineconfig care va intreba utilizatorul principalele setari. Daca doriti sa aduceti dll-uri din windows, le puteti copia in .wine/windows/system si apoi in utilitarul de configurare sa indicati locul unde ati introdus aceste dll-uri. Daca doriti o configurare mai complexa a wine, va trebui sa editati fisierul config din directorul .wine. Aici veti putea definii directoarele in care se gasesc partitiile c:\, d:\ etc si floppy-ul, cdrom-ul si imprimanta. De asemenea, tot aici definiti porturile seriale si paralele, font-urile, driverul de X, setarile registrilor, dll-urile folosite si multe alte setari.

Dupa ce ati facut toate setarile, puteti sa rulati programele de windows dand comanda wine numa_executabil.

De curand, Microsoft DirectX a fost portat sub Linux. Nu va ganditi la un cod de DirectX scris de Microsoft pentru Linux. Solutia consta intr-un wine optimizat, numit wineX. WineX este produs de TransGaming si este o adevarata revolutie in ceea ce priveste capitolul jocuri pe Linux.

Superioritatea lui wineX fata de wine consta in introducerea fisierelor directdraw, direct3d si directsound, componente de baza a lui DirectX. Desi producatorii nu recomanda instalarea DirectX-ului de la Microsoft, dupa ce am instalat DirectX 8.0, o serie de jocuri au functionat in parametri buni. Printre acestea se numara Unreal Turnament, Starcraft, Quake 2, Undaing (cu suport de Direct3D si software). Producatorii dau o serie mult mai mare de jocuri suportate de wineX, jocuri pe care personal nu le-am testat.

Momentan wine si wineX se dezvolta zilnic, datorita volumului mare de aplicatii pentru care acestea trebuiesc optimizate. Recomandarea mea este sa folositi wineX, care ruleaza si aplicatiile lui wine + jocuri care necesita DirectX. O a doua recomandare a mea este sa le actualizati la ultima versiune.

 

subiecte