BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Articole

Linux in scoli

Linuxul reprezintă de foarte mult timp una din alternativele gratuite ale sistemului de operare Windows... Mai mult

Microsoft isi anunta suportul pentru Linux

Printr-un contract ce face referire la brevete, Microsoft si Novell se angajeaza sa nu se dea in judecata din cauza anumitor brevete software... Mai mult

parlamentarii romani refuza proiectul olpc

Cred că este vorba
în primul rând de interese la
Ministerul Comunicaţiilor. Iar faptul ca ministrul a promis companiilor
INTEL şi Microsoft... Mai mult

starea gaming-ului din linux la ora actuala

Bine, bine – dar ce se întâmplă cu noi, utilizatorii Linux? Cei cu Windows dispun de 90% din titlurile
apărute pe piaţa comercială a gaming-ului, nici OS X nu stă rău laacest capitol, dar cum rămâne cu
noi?... Mai mult

Tehnologiile mobile nu sunt un pericol pentru sanatate

Telefoanele mobile, sistemele de inchidere centralizata ale autoturismelor,solutiile de acces radio de tip Wi-Fi, antenele de emisie ale statiilor de radio...Mai mult

 

PRINCIPALELE DIRECTOARE

Linux are o organizare foarte precisa a directoarelor. De accea este important sa cunoasteti ceea ce se gaseste in fiecare din ele.


/

/ este directorul radacina, sau root. Este baza celorlalte subdirectoare. O analogie putin fortata ar putea echivala / cu My Computer din windows, deoarece el grupeaza toate hdd-urile atasate sistemului si toate componentele hardware si virtuale.

La acest subcapitol trebuie discutata si notiunea de montare. Sub Linux, pentru a folosii un suport de memorie, acesta trebuie montat. fiecare partitie trebuie montata intr-un director. In concluzie, partitia principala de linux(de multe ori si singura) se monteaza in /.


/bin,/sbin,/usr/bin,/usr/sbin

In aceste directoare se afla binarele sistemului. Pentru ca o comanda sa fie valabila, va trebui sa aveti binarul in unul din aceste directoare. De exemplu binarul lui "ls" se afla in "/bin/ls"


/home, /root

Directorul /home gazduieste directoarele home ale utilizatorilor sistemului. Asta inseamna ca in mod normal, utilizatorul x va avea home directory /home/x. In home directory, utilizatorul resp are drept de scriere. De asemenea in home directory se gasesc setarile particulare pentru resp user. O execeptie a acestei reguli o face utilizatorul "root", care are home directory-ul in /root.


/usr/local

In acest subdirector se gasesc in general programele instalate prin compilarea codului sursa. Este bine sa creati o partitie separata pentru acest director, deoarece compilarea unui program din codul sursa in general necesita mai mult timp, si in cazul unei prabusiri a sistemului, la o reinstalare nu va mai fi nevoie de recompilarea programului respectiv. Un exemplu de program care dupa compilare se instaleaza in /usr/local este kde: /usr/local/kde


/tmp

Acest director este folosit in general de programe pentru crearea fisierelor temporare. Un exemplu de program care foloseste foarte mult directorul /tmp este wine(Windows Emulator). Si pentru /tmp este recomandabila folosirea unei partitii separate, montata fara drept de executie. Astefel veti putea sa evitati o parte din exploituri.


/dev,/proc

Aceste fisiere sunt sisteme de fisiere virtuale(ele nu exista pe hdd)./dev face legatura intre device-uri si software. Mai multe detalii despre acest director in capitolul urmator. /proc se ocupa de setarile kernel-ului (procesele care ruleaza in memorie, filtrare de pachete). Tipul de fisiere /proc este ceva mai complex, si nu va fi discutat detaliat. Ceea ce trebuie sa retineti este ca este virtual, si ca in cazul in care doriti sa transferati sistemul va trebui sa nu-l copiati.


/etc

Acest director contine setarile globale ale sistemului.Toate programele instalate sub forma de package(rpm,deb etc) isi fac cel putin un fisier de configurare in /etc/. Acest director contine fisiere vitale, iar o proasta configurare a unui din acestea poate duce la prabusirea sistemului.


/var

Var este asemuit de cele mai multe ori serverului de mail. Este adevarat, serverele de mail depoziteaza in general in /var mesajele. Unele distributii, cum ar fi Debian, isi depoziteaza packetele download-ate cu ajutorul utilitarelor de upgrade in subdirectoare din /var/cache (in exemplul cu Debian, apt-get depoziteaza fisierele download-ate in /var/cache/apt/archives. Din motive de securitate, este bine sa va creati o partitie separata pentru /var, iar daca rulati un server de mail sa ii dati o marime mare acestei partitii.


/lib, /usr/lib

Aceste directoare contin librariile sistemului. Aceste librarii sunt analoage cu DLL-urile windows-ului. Fiti foarte atenti cand stergeti ceva de aici, pentru ca un program poate sa nu mai ruleze in lipsa unei librarii. De asemenea, daca ati copiat o librarie in aceste directoare, pentru a putea fi "vazuta" de programe, folositi comanda ldconfig.


/boot

In boot se gaseste binarul kernel-ului, de a ceea importanta acestui director este foarte mare. Aici se gasesc toate cele necesare boot-arii Linux-ului. Daca rulati mai multe sisteme de operare, este foarte bine sa faceti o partitie separata pentru acest director.


/mnt

In acest director se monteaza in general partitile secundare si perifericele(floppy, cdrom/dvdrom etc). In unele distributii, cdrom-ul este montat in setarile standard in /cdrom si floppy-ul in /floppy. Este bine sa montati toate partitiile secundare in /mnt, deoarece confera o oarecare ordine in sistem.

 

subiecte