Articole
Linux in scoli
Linuxul reprezintă de foarte mult timp una din alternativele gratuite ale sistemului de operare Windows... Mai mult
Microsoft isi anunta suportul pentru Linux
Printr-un contract ce face referire la brevete, Microsoft si Novell se angajeaza sa nu se dea in judecata din cauza anumitor brevete software... Mai mult
parlamentarii romani refuza proiectul olpc
Cred că este vorba
în primul rând de interese la
Ministerul Comunicaţiilor. Iar faptul ca ministrul a promis companiilor
INTEL şi Microsoft... Mai mult
starea gaming-ului din linux la ora actuala
Bine, bine – dar ce se întâmplă cu noi, utilizatorii Linux? Cei cu Windows dispun de 90% din titlurile
apărute pe piaţa comercială a gaming-ului, nici OS X nu stă rău laacest capitol, dar cum rămâne cu
noi?... Mai mult
Tehnologiile mobile nu sunt un pericol pentru sanatate
Telefoanele mobile, sistemele de inchidere centralizata ale autoturismelor,solutiile de acces radio de tip Wi-Fi, antenele de emisie ale statiilor de radio...Mai mult
structura datelor
Linux are o structura complet diferita de organizare a datelor spre deosebire de windows. Pentru a intelege modul cum functioneaza datele sub Linux, este vital sa intelegeti cum Linux isi organizeaza in ansamblu datele,cum pot fi accesate datele si cum isi denumeste componentele hardware. In continuare se va face o descriere detaliata despre acestea.
Utilizatori si permisii
In Linux, accesul la fisiere este permis numai pe baza unui utilizator. Asta inseamna ca numai logat veti putea accesa directoarele si fisierele sistemului.
Acesti utilizatori au drepturi numai pe anumite fisiere. Mai exact pe un anumit fisier pot avea doar drept de citire, sau la anumite fisiere le este restrictionat accesul. Acest lucru este facut cu ajutorul permisilor.
Utilizatori
Utilizatorii sistemului sunt de 2 tipuri: cei facuti de utilizator si cei ai sistemului(numiti si demoni). Demonii nu ofera posibilitatea de autentificare si sunt folositi de anumite programe pentru a lansa anumite servicii si a permite accesul in anumite parti ale computerului. Un exemplu de demon este gpm, care permite folosirea mouse-ului fara a fi logat.
Utilizatorii au in general drepturi restrictionate. Cel mai puternic utilizator se numeste "root". El poate accesa orice fel de fisiere, crea si sterge useri, restrictiona accesul anumitor utilizatori. Pentru a adauga un utilizatorr folositi comanda adduser iar pentru a sterge un utilizator folositi userdel. Pentru a schimba parola unui utilizator folositi comanda passwd nume_utilizator.
Utilizatorii normali au un director in care au drepturi de scriere, si care se afla in general in /home/numa_utilizator. Acesta se cheama home directory. Home directory-ul utilizatorului root este /root.
Fiecare utilizator este insotit de un grup cu acelasi nume. Aceste grupuri sunt necesare cand doriti de exemplu sa dati acces mai multor utilizatori cu drepturi reduse pe in anumit device. Pentru aceasta este necesara inscrierea utilizatorului in grupul respectiv. Practic, daca se dau un anumit drept asupra unui grup, toti utilizatorii din acel grup primesc aceste drepturi. Iata care este comanda care da acces utilizatorului x pe placa de sunet:
usermod -G x audio
Acestea ar fi in linii mari proprietatiile utilizatorului.
Permisii
Permisiile sunt proprietati date unui fisier, in functie de care acesta poate fi citit, scris si/sau modificat de catre un utilizator anume. Se poate face o analogie a permisilor cu atributele din DOS ale fisierelor
Permisille definesc utilizatorul care are aces la fisier, grupul la care face acces, si drepturi de citire/scriere/executare. Aceste permisii se pot seta cu ajutorul literelor sau a cifrelor.
Cea prin litere se face prin folosirea setului de caractere 'r','w','x'.'r' vine de la read, si ofera drept de citire asupra fisierului resp.'w' vine de la Write, si da drept de scriere asupra unui fisier. 'x' vine de la Execute, si da drept de executie asupra unui fisier. Un utilizator poate sa aiba pe un fisier toate aceste drepturi, numai anumite drepturi sau nici un drept (accesul la resp fisier ii este restrictionat).
Pentru a seta permisile se foloseste utilitarul chown. Pentru a adauga un drept, va trebui sa dati comanda "chown + drept nume_fisier", iar pentru a scoate un drept va trebui sa dati comanda "chown - drept nume_fisier". De exemplu, daca vreti sa dati drept de scriere si citire asupra unui fisier, va trebui sa dati comanda "chown + rw nume_fisier" iar pentru a scoate drepurile de scriere si citire asupra unui fisier va trebui sa dati comanda "chown -rw nume_fisier".
Pentru a seta utilizatorul si grupul care sa aiba acces pe un anumit fisier va trebui sa folositi utilitarele chown si chgrp. De exemplu, pentru a da utilizatorului "x" acces pe fisierul "blablabla" va trebuie sa dati comanda "chown x blablabla". Daca doriti sa dati grupului "y" acces pe acelasi fisier "blablabla" va trebui sa dati comanda "chgrp y blablabla".
Date fiind comenzile pentru setarea drepturilor, va trebui sa stiti si sa cititi drepturile unui fisier existent. Pentru asta, va trebui sa dati comanda "ls -al nume_fisier" sau "ls -al" in directorul in care se afla fisierul sau "ls -al" o_parte_din_nume*" care va afisa tot ce incepe cu literele anterioare caracterului '*'. Iata ceea ce este afisat la comanda "ls -al fisier":
-rwxr-xr-x 1 romeo2 root 647150 Jul 11 00:37 fisier
Prima parte -rwxr-xr-x arata ca fisierul are toate drepturile. 'romeo2' este utilizatorul care are acces la acest fisier. 'root' este grupul care are acces la acest fisier. 647150 este marimea in biti a fisierului. Jul 11 00:37 este ultima data la care a fost modificat fisierul. fisier este numele fisierului caruia i se afiseaza datele.
subiecte
- ISTORIA LINUX
- COMENZI LINUX
- COMPONENTE LINUX
- PRINCIPALELE DIRECTOARE
- FAT32 SI NTFS IN LINUX
- TOTUL DESPRE KERNEL
- STRUCTURA DATELOR
- EMULATORUL WINE
- COMUNITATIILE OPEN-SOURCE DIN ROMANIA
- GRATUIT? SAU NU?
- DREAMLINUX
- CE ESTE UBUNTU?
- L I N K S